Beneficiile jocului de puzzle în dezvoltarea copilului

Ca mămică caut întotdeauna metode și jocuri care sa o ajute pe Nati să învețe diverse noțiuni prin joacă ,cu drag dar și jocuri care să-i dezvolte diverse abilități.

Puzzle-ul este unul dintre jocurile ei preferate ,de când era mică, iar eu îi caut mereu puzzle – uri cât mai calitative dar și atractive . Astfel că, în căutările mele am descoperit Puzzleshop ,unde am găsit puzzle-ul mult dorit de Nati și anume puzle cu pisici ( ea iubește pisicile ,noi avem o pisicuță de 7 luni foarte năzdrăvană Miți ),iar pentru sora ei mai mare am ales puzle cu papagali de 1000 piese .

Știați că jocul Puzzle a apărut acum aproximativ 300 de ani ?

Istoria acestui tip de joc pornește de la o pictură sau un desen realizat pe o placă de lemn care apoi este decupată în mici forme ce pot fi mai apoi reasamblate. ( sursa http://www.wikipedia.org )

Dar revenind la Puzzlelshop ,noul site descoperit de mine ,ceea ce m-a atras la ei a fost povestea lor ,pasiunea lor pentru puzzle care a dus la business ,dar și produsele deosebite pe care le-am găsit pe site-ul lor.

sursă foto http://www.puzzleshop.ro

Povestea Puzzleshop

Rodica Gheorghiță este mămică antreprenoare din spatele site-ului Puzzleshop așa că am aflat povestea acestui business cu puzzle-uri chiar de la ea .

După 15 de ani frumoși de căsătorie, in care am trăit printre stele, am vizitat locuri nenumarate, am urcat in cariera de vânzari si management treapta cu treapta în domeniul bancar, s-a întâmplat minunea.

Am devenit mama si toate s-au schimbat. Am adus pe lume o frumusețe de băiat, o minune a lui Dumnezeu, o ființă care mi s-a lipit de suflet.

Poate pentru că am ajuns la acest moment la o oarecare maturitate, 39 de ani, m-am bucurat de fiecare zi, luna, moment petrecute împreuna.

Brusc, nu mi-am mai dorit cariera, stele si prefer mai mult vacantele in tara pentru ca e mai safe si simplu sa fie si el, cel mic, împreuna cu noi.

Am început mai multe proiecte antreprenoriale in timp, in network marketing, aranjamente florale, cărți.

Atunci când am început să mă preocup serios de educația copilului meu, adică de la câteva luni de când am rămas însărcinată și am citit metri de cărți, am achiesat la pedagogia Montessori.

Îl cresc pe fiul meu într-o combinație de pedagogii, în care cea menționată este preponderentă.

Am descoperit alături de el jocuri care îl dezvoltă si care îi solicită mai multe abilități.

Am dat de puzzle-uri, cu care începuse sa doarmă în pat, până să împlinească 2 ani.

Și am studiat despre ele, despre puzzle-uri, cât de benefice sunt pentru copii, pentru adulți și pentru seniori.

✅️Că sunt utile să dezvolte la copii răbdarea, viziunea, organizarea, ducerea lucrurilor la bun sfârșit.
✅️Că sunt un hobby pentru adulți si pot fi un exercițiu excelent pentru relaxare.
✅️Că sunt extrem de utile pentru seniori si țin departe boala Alzheimer.
✅️Că se folosesc chiar ca adjuvant in țările vestice pentru recuperare medicala după accidente vasculare cerebrale.

Atunci am agreat cu soțul meu să facem un business dedicat acestui joc. Și așa a început povestea Puzzleshop

Am lucrat la site-ul http://www.puzzleshop.ro după ce adormea copilul, după 22 pâna pe la 01-02 noaptea.

Analizam ofertele si alegeam produsele pe care sa le comand din parteneri din Romania, Cehia, Polonia, Germania, Spania, Bulgaria, Turcia, China.

Adăugam produsele pe site cu descrieri cat mai clare si detaliate, compatibile SEO.

Și așa acest business încă foarte tânăr, de doar câteva luni, crește încet ,încet odată cu cel mic, cu care pot sa îmi petrec mai mult timp. Cel puțin momentan.

Beneficiile jocului de puzzle la copii

Puzzle-urile sunt educative si oferă sprijin pentru dezvoltare la copii,dar sunt și o modalitate de socializare și petrecere a timpului de calitate în familie.

Beneficiile oferite de jocul cu puzzle sunt :

 • Coordonarea. Puzzle-uri dezvolta abilitățile motorii fine ale mâinilor, coordonare și gândirea și orientarea în spațiu. Dezvoltând astfel orientarea în spațiu și coordonarea, copilul va fi capabil să evite problemele cu scrierea și vorbirea.
 • Memorare.  Puzzle-urile, antrenează memoria, creează uneori dificultăți chiar și pentru adulți, iar pentru un copil este mult mai greu. Acest joc ajuta copii să memoreze informații, care leagă rezultatul de imaginea originală.
 • Gândire strategică. Antrenează capacitatea de a vedea sarcina din unghiuri diferite, și a lua decizii dificile. Copilul învață să acorde atenție mai multor factori simultan: forma elementului, imaginea, succesiunea de asamblare, rezultatul muncii. Acest lucru va ajuta copilul în viitor să aleagă metodele corecte de rezolvare a sarcinilor.
 • Imaginația. Puzzle-ul dezvolta imaginația. Copilul trebuie să-şi imagineze ceea ce asamblează iar în timpul asamblării puzzle-ului să păstreze imaginea în minte și să compare cu ceea ce face.
 • Independență. Puzzle-ul învață copilul să ia propriile decizii, să caute un răspuns fără ajutorul unui adult. Libertate totală de a acționa singur îl ajută să creadă în propriile forțe, astfel în viitor, copilul va fi capabil să ia propriile decizii.
 • Concentrare. Puzzle-ul ajută să-și îmbunătățească atenției. În timpul asamblării imaginii, copilul învață să nu fie absent de la procesul de joc, ci să se concentreze la momente importante. Acest fapt îi va fi util la școală și mai târziu în viață.
 •  Perseverență. O imagine mare asamblată de sine stătător îmbunătăţeşte stima de sine și învață copilul nu să renunțe niciodată ,chiar dacă dă de greutăți.

Recomandări de puzzle-uri pentru copii și adulți

Am studiat oferta celor de la Puzzleshop și am găsit câteva puzzle-uri foarte interesante atât pentru copii cât și pentru adulți.

Pentru bebeluși de la 0 la 2 ani am găsit aceste puzle de tip montessori ,iar pentru copii de la 2 ani la 4 ani aș recomanda aceste puzle cu 8 bare care îi va ajuta să-și dezvolte abilități motorii fine ale mâinilor,concentrarea atenția și răbdarea.

Pentru copii peste 4 ani aș recomanda puzzle-urile Maxi ,dar și puzzle-urile progresive care cu siguranță îi va incânta pe copilași.

Pentru copii peste 6 ani foarte interesante mi s-au părut aceste puzzle inspirate din povești de la Castorland.

Mie personal mi s-au părut deosebite aceste puzzle-uri tridimensionale ,ca exempu ar fi Puzzle 3d din lemn WISE OWL de la Wood Bests este un puzzle tridimensional cu dificultate ridicata.

Este recomandat pentru adulti si copii de peste 8 ani.

Fiecare piesa are o  forma neregulata unica; printre aceste piese veti regasi forme ale unor animale. In acesta veti regasi de exemplu:

 • o iguana
 • un crocodil
 • un cap de taur
 • un uliu
 • un cactus

sursă foto http://www.puzzleshop.ro

Puzzle-uri mai putin accesibile în România ,mai rare pe care le găsiți pe Puzzleshop,ar fi Puzzle 1000 piese Crearea lui Adam Michelangelo Bluebird și Puzzle 1500 piese Valour Anne Stokes Bluebird

În concluzie alrgeți puzzle-ul ațât ca joc educativ pentru copii dar și ca terapie pentru adulți.

Aștept să-mi scrie-ți în comentarii ce alte puzzle-uri deosebile ati găsit pe site-ul celor de la Puzzleshop,iar dacă doriți să îi contactați pentru a vă ajuta să alegeți puzzle-ul potrivit îi găsiți și pe facebook pe pagina lor Puzzleshop.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s