Legenda Mărțișorului

Astăzi este 1 Martie Ziua Mărțișorului ,când se dăruiesc mărțișoare tuturor fetelor și femeilor ,iar în unele zone se dau și băieților sau bărbaților.

Ce este Mărțișorul ?

Semnificatia mărțișorului a ramas aceeași de-a lungul timpului : este un simbol al primăverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credință. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput mărțișorul era simbolizat printr-o moneda. Mai târziu apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite in alb si roșu înșirate pe o ață formată din alb și roșu. Acum mărgelele,florile,brățările,tablouri sau decorațiuni cu licheni și multe altele.

Nati a primit astăzi multe mărțișoare ,dar și ea mi-a făcut la școală 2 frumoase mărțișoare și o felicitare.Dar și ea a dus Doamnei un mărțișor ,creeat de mine ,care i-a plăcut Doamnei și chiar a întrebat-o daca l-a făcut ea ,iar Nati mândră a zis nu l-a făcut mami!

Mărțișoarele ,bijuteriile și decorațiunile creeate de mine,lucrate manual,100% handmade, le găsiți pe pagina mea de facebook aici:

https://www.facebook.com/Natiamadesign/

I-am povestit,Nataliei 2 dintre legendele mai cunoscute ale mărțișorului,care mi s-au părut mai interesante.

Lupta primăverii cu iarna

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o martiepoiană, într-o tufă de porumbar, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Voinicul care a eliberat Soarele

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghioceii vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează, ghiocelui prima floare a primăverii.

Semnificația firului alb cu roșu -legendă

În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia  în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an. Baba Dochia umblând cu oile prin pădure, torcea lână din furcă și, găsind o para, i-a făcut bortă, legând-o cu un fir de ață.

Mărțișorul este o sărbătoare românească,încărcată cu multe tradiții, mituri și obiceiuri. Una din tradițiile și obiceiurile de mărțișor în câteva zone din țară este purtarea mărțișorului pentru 12 zile la rând la gât, urmând ca, apoi, să fie legat de un pom înflorit pentru ca sufletul celui care îl poartă să fie curat.

Tradiții și obiceiuri de mărțișor

O altă superstiție din popor spune că mărțișorul trebuie legat în prima zi de primăvară, la răsăritul soarelui. Trebuie să fie pus la încheietura mâinii, legat cu un nod, care are rolul unui talisman (nodul fiind simbolul puterii, siguranței și protecției). Totodată, împletirea strânsă a celor două culori, roșu și alb, oferă un plus de siguranță.

Se zice că mărțișorul te va feri de rele, boli și deochi, purtându-ți noroc.

Bătrânii din unele sate chiar îi învață pe tineri să considere mărțișorul un lucru sfânt, nu un simplu accesoriu. Tinerii sunt sfătuiți de cei bătrâni să îl poarte din prima zi, când se aude cântecul cucului, până la înflorirea pomilor, precum cireșii, sau până vin rândunelele și berzele.

Unele tradiții și obiceiuri în zone precum Transilvania ne arată că, pentru a fi protejați de cele rele, oamenii leagă la porți mărțișorul sau chiar deasupra ferestrelor. Animalele cu coarne sunt, de asemenea, împodobite cu acest simbol al primăverii pentru ca ele să fie sănătoase. În sate din Dobrogea, oamenii poartă mărțișorul la gât sau strâns la încheietura până la sosirea berzelor, apoi este aruncat spre cer.

O primăvară frumoasă tuturor de la noi ,mami și Nati !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s